Just4U

Mis on rätsepatöö?

Rätsepaülikond on kliendi mõõtude järgi tehtud ja käsitööna valmistatud ülikond. Rõiva istuvus on omaette klassist ning räägib kandja ...

Mis on rätsepatöö?
Rätsepaülikond on kliendi mõõtude järgi tehtud ja käsitööna valmistatud ülikond. Rõiva istuvus on omaette klassist ning räägib kandja maailmavaatest ja maitsemeelest.
Õige rätsepa poolt valmistatud ülikonda ei võida miski: ta istub kandja seljas nagu valatud ning on kindlasti vastupidavuselt ja sobivuselt parim, mida mees võib endale soetada.
Rätsepatööd ei tohi segi ajada mõõduülikonnaga ehk kliendi mõõtude järgi tööstuslikult toodetud rõivastega.

Kuidas rätsepaülikond valmib?
Ülikonna tellimis-ja tootmisprotsess võtab aega tavaliselt kaks nädalat kuni üks kuu. Kogenud rätsepal kulub ühe ülikonna valmimiseks keskmiselt 40-50 töötundi, aga aega tuleb varuda ka veel loomeprotsessiks, materjalide tellimiseks ja proovideks. Ülikonna valmimise protsessis kohtub klient disaineri ja/või rätsepaga tavaliselt neli korda. Seda kas rätsepatöökojas, meie moestuudios või kliendi juures.

Esimesel kohtumisel selgitataks koos kliendiga tema soove, võimalusi ning tulevase rõiva otstarvet. Arutelu põhjal valitakse kangas, valmib tegumood ja lepitakse täpselt kokku pisimatki detailid. Seejärel võetakse kliendi täpsed mõõdud ja lepitakse kokku ajakavas.

Esimene proov.
Inimesele kes ei ole varem rätsepa ülikonda tellinud võib esimene proov tunduda väga imelik, sest korralikust pintsakus on asi veel väga kaugel.
Esimeseks prooviks lõigatakse välja pintsaku kehaosa ja peale esmast töötlemist traageldatakse kokku. Puuduvad varrukad, krae ja paljud muud elemendid. Klient saab veel täpsustada detaile, rätsep teeb vajalikud parandused, täpsustab varruka kohad. Püksid tehakse peaaegu valmis, kuid jääb võimalus muuta veel laiust ja pikkust.

Teine proov.
Teises proovis on valmis taskud ja muud detailid ning kehaosal ka vooder all. Varrukad on kas külge traageldatud või pannakse need proovis paika. Rätsep teeb veel viimased muudatused ja täpsustused. Kui on eriline figuur või disain, siis võib lisanduda veel üks proov.

Neljandal visiidil pannakse valmis ülikond veelkord selga. Kui kõik on nii rätsepale kui ka kliendile meelepärane, saab klient professionaalselt valmistatud ning iga detailini viimistletud ülikonna.

Vana-Lõuna 39Vana-Lõuna 39
Tallinn 10134
Harjumaa
Estonia


Tel: 6485525
Meil: info@just4u.ee
Merike Kuks

Merike Kuks


merike@just4u.ee
tel: 6485525

Kätriin Luht

Kätriin Luht


info@just4u.ee
tel: 5130750