Just4U

Mõne sõnaga etiketist...

Iga mehe garderoobi varustusse peaks kuuluma vähemalt üks tume ülikond. Tume ülikond asendab mis tahes peorõiva (frakk, smoking, sabakuub).

Tume ülikond

Iga mehe garderoobi varustusse peaks kuuluma vähemalt üks tume ülikond. Tume ülikond asendab mis tahes peorõiva (frakk, smoking, sabakuub). Tume ülikond peab olema ühevärviline - must või tumesinine ning soovitatavalt kvaliteetsest villasest kangast.
Tumeda ülikonna juurde valitakse lips vastavalt olukorrale. Ametlikel üritustel on lips peenekirjaline, tumesinine või punane, mitteametlikel võib valida värvilisema ja mustriga. Pidulikel puhkudel võib kasutada ka musta või värvilist ristlipsu. Pärlmuttervalget siidist „kikit“ peetakse kõige pidulikumaks alternatiiviks.
Tumeda ülikonnaga on valge särk kõige kaunim.
Kui soovitakse kanda autasusid, siis taskurätti ei kasutata. Muidu on tumeda ülikonnaga õige valik valge taskurätt.
Tume ülikond nõuab kasutajalt musti sokke ja musti nöörkingi. Mantel peaks olema põlvdeni.

Kui mehe riietuseks on tume ülikond, peab naine valima riietuse vastavalt ürituse laadile ja kellaajale. Riietus võib olla näiteks pidulik kostüüm, peo- või õhtukleit.

Frakk

Frakk on väga pidulike ürituste riietus ja see on alati must või öösinine. Frakki kasutatakse, pärast kella 18.00 algaval üritustel, näiteks iseseisvuspäeva pidulikul vastuvõtul, ballil või pidulikul kontsertil. Pulmad, akadeemilised ja diplomaatilised üritused on kohad, kus frakki võib siiski kasutada ka päevasel ajal. Frakki võib asendada üksnes tumeda ülikonnaga, piduliku vormiga või rahvarõivaga.

Frakk on sabadega kuub, kus on siidireväärid ja püksid, millel on siidilampassid. Frakiga kasutatakse enamasti valget vesti. Musta vesti kasutamine märgitakse tavaliselt kutsel (sellised võivad olla nt akadeemilised üritused päeval). Vastupidiselt sellele, mida praegu sageli näha on, ei tohiks vest pintsaku alt paista.
Fraki särk on valge puuvill, kus on voltidega tugevdatud rinnaosa. Ristlips on valge. Taskurätt on siidist ja volditakse nii, et rätist on näha ainult kitsas kant.
Kui kantaks autasusid või rinnalille, siis taskurätti ei kasutata.
Frakiga kantakse musti lakkkingi või kõrgläikega nahkkingi, sokid peaks olema mustad siidisukad. Mantel peaks katma fraki sabad.

Frakivastuvõtt nõuab daamilt täispikka õhtukleiti ja välistab muud võimalused isegi siis, kui härra asendab fraki tumeda ülikonnaga.

Sabakuub

Sabakuub sobib kõigile enne kella 18.00 algavatele üritustele: näiteks riiklikel tähtpäevadel, pidulikele vastuvõttudele, näituste avamisel või päevases pulmas.

Sabakuue pintsak on kõige sagedamini must, kuid traditsiooniline inglise pintsak on hall. Tagant ulatub kuub põlveõndlani, eest on selle servad lõigatud. Püksid on kas halli musta triibulised või ühevärvilised hallid. Matustel kasutatakse alati musta kuube, musta vesti ja musta lipsu.
Sabakuuega kantakse musti nahakkingi, sukad peaks olema mustad või tumehallid põlvikud. Mantel peab varjama pintsaku ja olema tume. Sabakuuega koos ei kasutata autasusid.

Kui mees kannab sabakuube, siis naisele sobib lühike kleit, kostüüm või pidulik pükskostüüm.

Smoking

Smokingut kasutatakse tavaliselt pärast kella 18.00 algavatel nn. kergema klassi üritustel. Niisugused üritused võivad olla näiteks teatri-või ooperi esietendused ja õhtusöögid. Smokingut ei kasutata suurtel ja tähtsatel pidudel, nagu pulmad või ball.

Traditsiooniline smokingu värv on must, kuid ka tumesinine või -punane sobib. Tänapäeval kasutatakse suvisel ajal ka valget smokingut. Smokingu püksid on lampassidega, ilma rihma-aasadeta.

Särk on valge, kas püst või tavalise kraega, eest salakinnisega või ehisnööpidega. Smokinguga kasutatakse alati ristlipsu, vesti või vööd. Lips võib olla värviline, aga sel juhul vööga ühesugune.
Smokingu taskurätt peab olema valge ja see volditakse nurgeliseks. Suuri autasusid ei kanta kunagi smokinguga koos. Väikeseid võib kasutada, kui kutsel on sellest märge.

Smokinguga pannakse jalga lakk-kingad või matid pidulikud nahkkingad. Ka poleeritud poolsaapad sobivad. Sukad peaks olema põlveni.

Kui kutsele on märgitud smoking või frakk, võib mees selga panna ka tumeda ülikonna.

Naisel võib olla kas lühike või pikk õhtukleit.

Vana-Lõuna 39Vana-Lõuna 39
Tallinn 10134
Harjumaa
Estonia


Tel: 6485525
Meil: info@just4u.ee
Merike Kuks

Merike Kuks


merike@just4u.ee
tel: 6485525

Kätriin Luht

Kätriin Luht


info@just4u.ee
tel: 5130750